flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Відбулася робоча зустріч голови РСУ Валентини Сімоненко з головами апеляційних, окружних та господарських судів Вінницької, Хмельницької та Чернівецької областей

07 листопада 2014, 09:23

          6 листопада 2014 року в рамках проведення засідання Ради суддів України відбулася робоча зустріч Голови РСУ Валентини Сімоненко з головами апеляційних, окружних та господарських судів Вінницької, Хмельницької та Чернівецької областей, а також з головами місцевих загальних судів Вінницької області. У робочій зустрічі також взяли участь голова ради суддів адміністративних судів Микола Кобилянський, голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк та інші.

Віталій Кузмишиин під час робочої зустрічі наголосив, що Рада суддів України є найвищим органом у судовій системі, тобто кожен з суддів делегував частину своїх повноважень членам Ради. Наразі Рада суддів України опікується надзвичайно важливими питаннями функціонування судової гілки влади загалом та незалежності суддів та судів зокрема. Найголовніше, - за словами голови ВААС, - судова система втомилася від недовіри до неї. У першу чергу це відбувається завдяки засобам масової інформації та гучним заявам публічних осіб, які таким чином відвертають увагу від себе та перекладають відповідальність на інших, зокрема, на суддів. Такі питання потребують першочергового вирішення та є важливими і для судової влади і для суспільства, - додав Віталій Кузьмишин.

Голова Ради суддів України зазначила, що практика візитів до регіонів очільників судової влади є дуже корисною, адже це добра нагода не збирати висновки та окремі звернення, а заслухати всіх, бачити проблеми на власні очі та вести конструктивний діалог з представниками регіонів.

Валентина Сімоненко також наголосила, що дані з опитувань відвідувачів судів показують рівень довіри більше 70%, цей показник вищий, ніж у багатьох країнах Європи. «Загальне опитування населення дає показник у 2%. Причина такої разючої відмінності одна - відсутність об'єктивної інформації в населення про судову систему. Це відбувається тому, що судова влада не говорить про себе. Але навіть доступ до судових рішень не допоможе у вирішенні цієї проблеми, адже не кожен громадянин може зрозуміти суть судового рішення та правильно його трактувати. Має бути людина, яка може вийти і доступною для розуміння мовою донести до населення інформацію, яка є важливою для життя країни та суспільства. Часто виникають питання про винесення суддями неправомірних рішень. В таких випадках судова влада має вживати заходів для пояснення суспільству необхідності та підстави для прийняття такого рішення. Ми закликаємо ваших прес-секретарів до роботи та активної взаємодії з прес-центром судової влади. Також ми пропонуємо проводити навчання для прес-секретарів, про ефективність якого говорять ті, хто його пройшов», - сказала Голова Ради суддів України.

Очільник Ради зупинилася на питанні затвердження типового положення про збори суддів. Розробка такого положення  в найближчих планах Ради суддів, де має бути описаний повний перелік їх повноважень. «Збори суддів - це важливий орган управління судом, і необхідно піднімати рівень цього органу. Збори суддів мають розглядати бюджетні (планування, перерозподілу, захисту бюджету), кадрові, організаційні питання, приймати положення про преміювання, інші. Тобто займатися тими питаннями, які наразі в компетенції лише голови суду. Це підніме роль кожного судді, а не лише голови суду. Також судді почнуть розуміти як функціонує суд, як організовується його робота. Проте судді самі не мають особисто займатися організацією роботи суду. Суддя має лише розглядати справу, ухвалювати рішення, а все інше має робити професійний апарат менеджерів через голову суду та збори суддів», - додала Валентина Сімоненко.

Голова ради суддів адміністративних судів, виступаючи на нараді, відзначив, що сьогодні працівники судової системи опинилися не в дуже доброму становищі, адже працівники апаратів судів отримують найменшу заробітну плату в порівнянні з іншими державними службовцями. Одним із напрямків розв’язання питань діяльності судів, на думку Миколи Кобилянського, має бути те, що Рада суддів України як вищий орган суддівського самоврядування має самостійно формувати та захищати бюджет судової влади в Парламенті, це має бути ознакою незалежності гілок влади. На переконання голови ради суддів адміністративних судів органи виконавчої влади мають вести коректну і розумну політику щодо іншої гілки влади та діяти в межах своєї компетенції та виключно в законний спосіб.

Голова Державної судової адміністрації України поінформував учасників наради про фінансове забезпечення судів та органів судової влади у 2014 році та  відзначив, що за рахунок понадпланових надходжень коштів судового збору до спеціального фонду державного бюджету Міністерством фінансів України за поданням Державної судової адміністрації України судам загальної юрисдикції збільшено на жовтень поточного року фонд оплати праці разом з нарахуванням на 69,7 млн гривень. Фонд оплати праці збільшено судам, в яких середньомісячна заробітна плата працівників апаратів судів, виходячи з річних обсягів бюджетних асигнувань, менша за   2 900 гривень (розмір нарахованої зарплати до утримання податків). При цьому розмір середньомісячної заробітної плати працівників апаратів судів з червня поточного року збільшиться на 800 гривень. Збільшення фонду оплати праці судів загальної юрисдикції почалося з серпня поточного року, всього за три місяці цей фонд було збільшено на 200 млн гривень.