flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Відбулася підготовча зустріч, під час якої європейські та українські експерти обмінялися думками про зміни до Закону України "Про судовий збір"

09 квітня 2015, 11:27

8 квітня 2015 року експертна місія МВФ у складі Старшого експерта з юридичних питань Себастіана Помпе та директора департаменту стратегічного планування Міністерства юстиції Австрії, Президента Європейської комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ) Георга Стави обговорила з Головою Державної судової адміністрації України Зеновієм Холоднюком питання внесення змін до Закону України "Про судовий збір".

Як відомо, серед вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику (між Україною і Міжнародним валютним фондом) у частині взяття Україною зобов’язання щодо підвищення ефективності цивільного процесу є перегляд існуючих ставок судового збору.

Обговорюючи питання ставок судового збору, Георг Става поділився досвідом своєї країни: "До прикладу, в Австрії судова система фінансується на 100% за рахунок судового збору. Проте, це швидше виключення з правил." За його словами, головне, щоб система правосуддя була простою та зрозумілою, тоді це дасть змогу уникнути зайвих маніпуляцій та зловживань.

У ході зустрічі експерти висловили своє бачення та рекомендації з точки зору європейських країн. Також було виокремлено основні положення до проекту закону: по-перше, внесені до Закону України "Про судовий збір" зміни дозволять захистити соціально вразливі верстви населення; по-друге,  пропонується ліквідувати пільги, надані державним органам; по-третє, ставки судового збору будуть оптимізовані з метою уникнення маніпулювання; по-четверте, будуть розширені можливості сплати судового збору, включаючи всі платіжні системи.

Завтра, 9 квітня 2015 року, на продовження обговорення даного законопроекту відбудеться круглий стіл за участю європейських експертів, представників Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органів судової влади та громадськості.