flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Президентом України підписано закон про внесення змін до законодавчих актів щодо судового збору

20 липня 2015, 08:26

           В Україні буде запроваджено єдиний підхід до визначення ставок судового збору в усіх судових юрисдикціях, зокрема, диференціацію ставок судового збору за категоріями платників (фізичні особи, юридичні особи) з перенесенням більшого навантаження на юридичних осіб.

  Відповідний Закон (законопроект № 2862) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" повернуто з підписом Президента України 15 липня 2015 року. Набере чинності документ 1 вересня поточного року.

 

 

 

Метою прийняття зазначеного закону є забезпечення незалежності судової влади шляхом посилення елементу фінансової незалежності через збільшення питомої ваги власних джерел у загальному обсязі фінансових ресурсів, що забезпечують здійснення судочинства.

 

Закон передбачає наступне:

установлення пільг лише для соціально вразливих та незахищених верств населення;

- зменшення кількості платників, що звільняються від сплати судового збору (юридичних осіб);

- скасування пільг стосовно сплати судового збору суб'єктами владних повноважень у разі, коли судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень;

- запровадження диференціації ставок судового збору за категоріями платників (фізичні особи, юридичні особи) з перенесенням навантаження на юридичних осіб;

- вирівнювання розміру ставок судового збору за подання позовних заяв до господарських та адміністративних судів;

- скасування норми щодо визначення розміру ставок судового збору у фіксованій грошовій сумі.

Окрім того, відповідно до Закону суд зобов'язаний перевіряти зарахування судового збору до Державного бюджету України при відкритті провадження у справі.