flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Зміна статусу Національної школи суддів України суперечить положенням міжнародного права

13 жовтня 2015, 15:26

          За інформацією про граничні обсяги видатків загального фонду державного бюджету, отриманою від Міністерства фінансів України для підготовки бюджетного запиту на 2016 рік, вбачається, що видатки на забезпечення діяльності одного з органів судової влади Національної школи суддів України передбачені органу виконавчої влади Міністерству освіти та науки України.

У той же час відповідно до статті 90 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" Національна школа суддів України утворюється при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України та є державною установою із спеціальним статусом, яка забезпечує підготовку висококваліфікованих кадрів для судової системи та здійснює науково-дослідну діяльність. На Національну школу суддів України не поширюється дія законодавства про вищу освіту.

Положеннями міжнародного законодавства визначено, що під егідою судової влади підготовка суддів має доручатися спеціальному автономному закладу з власним бюджетом, який належить судовій гілці влади.

Зміна статусу Національної школи суддів України перешкоджатиме реалізації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, що затверджена Указом Президента України від 20 травня 2015 року № 276/2015.

Реалізація пропозицій Міністерства фінансів України щодо вилучення Національної школи суддів України із судової системи призведе до інституційного послаблення судової влади та звуження гарантій її незалежності, а також містить потенційну загрозу втручання органу виконавчої влади в діяльність судової системи України.

Враховуючи зазначене, керівники Ради суддів України та Державної судової адміністрації України звернулися з листом до Прем’єр-міністра України А. Яценюка з проханням вжити заходів щодо недопущення зміни статусу Національної школи суддів України та порушення конституційних засад незалежності правосуддя та залишити Національну школу суддів України в системі ДСА України як головного розпорядника бюджетних коштів, що виділяються для окремих установ судової  влади.