flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Іллічівський районний суд м. Маріуполя повідомив директора Регіонального центру безоплатної вторинної правової допомоги про неналежне виконання адвокатами своїх функціональних обов'язків

01 квітня 2016, 14:48

  Забезпечення обвинуваченому права на захист – одна з основних засад кримінального судочинства. Відповідно до положень ч. 1 ст. 47 КПК захисник зобов’язаний використовувати засоби захисту, передбачені цим Кодексом та іншими законами України, з метою забезпечення дотримання прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого та з’ясування обставин, які спростовують підозру чи обвинувачення, пом’якшують чи виключають кримінальну відповідальність підозрюваного, обвинуваченого.

Європейський Суд з прав людини неодноразово констатував порушення права на захист у справах, де захисник формально був призначений, проте не здійснював ефективний захист (див., наприклад, рішення у справі «Яременко проти України»). У зв’язку з цим Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ наголошує на необхідності врахування національними судами такої практики ЄСПЛ та на скасуванні судових рішень за наявності ознак «символічного надання послуг» захисником.

Зазначена проблема не оминула й Іллічівський районний суд м. Маріуполя Донецької області, два вироки якого скасовані з підстав порушення права обвинуваченого на захист у зв’язку з неналежним виконанням призначеними адвокатами своїх обов’язків, про що суд поінформував директора Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги з метою уникнення подібних ситуацій в майбутньому.