flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Українська делегація представників органів судової влади відвідала суди Боснії та Герцеговини

23 листопада 2016, 16:57

  21-23 листопада 2016 року делегація представників органів судової влади з робочим візитом відвідаласуди Боснії та Герцеговини. Метою робочого візиту був обмін досвідом із запровадження та ефективної роботи "Електронного суду".

В ознайомчому візиті взяли участь Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, член ВРЮ Тетяна Малашенкова, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, начальник Територіального управління ДСА України в Одеській області Володимир Куценко, Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, суддя та  системний адміністратор цього ж суду Володимир Петренко та Олександр Дуднік відповідно, генеральний директор ДП "Інформаційні судові системи" Віталій Живаєв, суддя від Норвезької місії з питань верховенства права в Україні Даг Братоле, керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід Вон, співробітник цього ж проекту Ашот Агоян.

Українські візитери ознайомились зі специфікою роботи "Електронного суду" в окружному суді міста Мостар, а також під час екскурсії приміщеннями суду обговорили з його колективом особливості функціонування вказаного проекту.

Під час перебування в Кантональному суді міста Мостар, що є судом другої інстанції, учасники української делегації обговорили терміни розгляду справ та навантаження на суддів, а також питання перерозподілу справ після відводів і самовідводів суддів. 

Українська делегація взяла участь у презентації компетенції та досягнень Вищої ради суддів і прокурорів та секретаріату Ради та обговорили з членами Вищої ради суддів і прокурорів питання діяльності названого органу та судової системи в цілому.  Голова Вищої ради суддів і прокурорів зазначив, що до судової реформи в Боснії і Герцеговині діяло 78 судів, зараз – 47, прокуратур у країні було 103, наразі – 90. До повноважень Вищої ради суддів і прокурорів належить призначення суддів та прокурорів, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, а також моніторинг результатів їх роботи. 11 членів Вищої ради суддів і прокурорів Боснії і Герцеговини це судді та прокурори, 2 члени є адвокатами, одного члена призначає парламент та одного – Рада міністрів.

 

 

Голова Вищої ради суддів і прокурорів повідомив, що розвиток електронної системи правосуддя став можливим завдяки донорам: Норвегії та США, які виділили 22 мільйони доларів.

 

 

Під час зустрічей в судах Боснії і Герцеговини було повідомлено, що минулого року в судах Боснії і Герцеговини запроваджено електронний архів, куди, в першу чергу, вносили архівні судові справи, починаючи з 1940 року. На сьогоднішній день в електронному архіві зберігаються 3 мільйони сторінок судових справ.

Також гостям презентували системи моніторингу інфраструктури інформаційних та комунікаційних технологій. Учасники зустрічі обговорили технічні та правові аспекти імплементації Системи Управління Справами.