flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Безпека понад усе: Апеляційний суд міста Києва став частиною пілотного проекту з охорони судів

11 квітня 2017, 13:03
Безпека, як найважливіша умова життєдіяльності, стосується всіх сфер суспільного життя, проте події останніх років свідчать, що особливої уваги її забезпечення потребує саме в системі правосуддя. 
Відтак, ефективне функціонування судових установ є неможливим без потужної охорони приміщень, забезпечення громадського порядку та захисту суддів і працівників апаратів судів.
Актуальність питання підвищення рівня незалежності і самостійності судової влади зберігається. Вказана проблема має особливе значення у сфері розбудови правової держави і верховенства права, а тому вимагає якнайшвидшого пошуку шляхів її вирішення та пильної уваги з боку посадових осіб держави.
Так, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк під час зустрічі із старшим радником Консультативної місії Європейського Союзу (надалі – «КМЄС») з питань судової системи Джоном Каббоном та короткостроковим експертом КМЄС з Нідерландів з питань судової охорони Чесом Таксом наголосив, що в Україні безпека судів не забезпечена повною мірою, ситуація ускладнюється постійним тиском на суддів при прийнятті судових рішень. 
У зв’язку з цим, у рамках запровадженого пілотного проекту створення у судах сучасної системи забезпечення безпеки, Державна судова адміністрація України визначила три будівлі судів, в яких  буде проведено таке дослідження. Серед них – Апеляційний суд міста Києва. 
Необхідно відзначити, що співпраця із КМЄС, у рамках проекту створення в судах сучасної системи забезпечення безпеки, є дуже важливою для Апеляційного суду міста Києва, адже допомога Консультативної місії - це можливість подальшого розвитку системи забезпечення безпеки в судовій установі із впровадженням європейських стандартів, які в повній мірі відповідають потребам сьогодення. 
Відтак, Апеляційний суд міста Києва став першим судом, з якого розпочалася низка робочих зустрічей експерта КМЄС з питань судової охорони Чеса Такса.
Разом з іноземним експертом Апеляційний суд міста Києва відвідали спеціаліст КМЄС з питань реформування судової системи Олена Точиловська та фахівець з питань організації охоронної діяльності Державної судової адміністрації України Вячеслав Корніцов.
Зустріч мала на меті обговорення в професійному середовищі питань, пов’язаних із можливістю створення такої концепції, яка дозволить забезпечити належну охорону приміщень суду, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їх сімей, працівників апарату суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу.
Від Апеляційного суду міста Києва в робочій зустрічі взяли участь голова Апеляційного суду міста Києва Ярослав Головачов, заступники голови Апеляційного суду міста Києва Ганна Крижанівська та Віктор Глиняний, секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Степан Гладій, суддя судової палати з розгляду цивільних справ Борис Левенець, керівник апарату Апеляційного суду міста Києва Олег Радченко, заступник керівника апарату  Апеляційного суду міста Києва Дмитро Орлюк та працівники апарату суду.
У ході дискусії порушувались проблемні питання охорони і безпеки суддів та працівників апарату суду, специфіки реагування правоохоронних органів при отриманні від суду сигналу про небезпеку, спрацювання в разі виникнення небезпечних ситуацій охоронно-пожежної сигналізації та порядок пропуску й ідентифікації  осіб, які мають намір потрапити до приміщень суду, а також порядок пропуску на прилеглу територію транспортних засобів. Окрему увагу гостей було прикуто до алгоритму дій працівників апарату суду в разі виникнення надзвичайних обставин.
На прикладі розгляду резонансних справ в Апеляційному суді міста Києва було обговорено актуальні проблеми, пов’язані з охороною суду та станом забезпечення гарантій незалежності суддів та безпеки учасників судового розгляду в таких умовах. Висвітлювались питання неодноразового втручання в роботу суду, загрози фізичній безпеці суддів і учасників процесу та інших випадків протиправних дій, що унеможливлювали розгляд справ. 
Також було обговорено переваги створення Служби судової охорони з метою забезпечення безпеки суддів, працівників апарату суду, а також учасників судового процесу, збереження майна судової установи і, як результат, створення належних умов здійснення правосуддя відповідно до закону.
У зв'язку з тим, що створення необхідних умов для здійснення правосуддя і незалежності суддів є найважливішою умовою вдосконалення діяльності Апеляційного суду міста Києва, подальший розвиток співпраці з КМЕС є нагальною  необхідністю для установи задля пошуку ефективних форм посилення безпеки судової діяльності. У пріоритетному порядку розглядаються питання прийняття організаційних, правових, матеріально-технічних і фінансових заходів, спрямованих на забезпечення безпеки судової діяльності на належному рівні, опанування міжнародного досвіду у вказаній сфері та приведення існуючих в суді заходів безпеки у відповідність до передових європейських вимог. 
На завершення робочої зустрічі всі учасники висловили великі сподівання щодо позитивних результатів пілотного проекту та створення такої моделі, яка дозволить на високому рівні забезпечити охорону приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, виконувати функції щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, а також забезпечувати безпеку учасників судового процесу.

Інформує Прес-служба Апеляційного суду міста Києва