flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Вища рада правосуддя задовольнила клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко Н.Г.

19 серпня 2017, 15:18

До Вищої ради правосуддя 11 серпня 2017 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича від 11 серпня 2017 року про продовження строку тимчасового відсторонення судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко Наталії Григорівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності на строк досудового розслідування, до 19 жовтня 2017 року.

Як поінформував доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, судді Овчаренко Н.Г. 20 квітня 2017 року у кримінальному провадженні № 42016000000002089 повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого та особливо тяжкого корупційних злочинів, передбачених частиною четвертою статті 368, частиною третьою статті 369-2 Кримінального кодексу України.

Зокрема, Овчаренко Н.Г. підозрюється в тому, що вона, діючи умисно, як службова особа, що займає відповідальне становище, за попередньою змовою групою осіб, вимагала із використанням наданої влади неправомірну вигоду в особливо великому розмірі у сумі 30 000 доларів США та отримала частину неправомірної вигоди у сумі 16 000 доларів США за постановлення іншим суддею вироку про звільнення двох підсудних від кримінальної відповідальності і закриття кримінальної справи.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 3 липня 2017 року № 1906/0/15-17 суддю Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко Н.Г. тимчасово, до 19 серпня 2017 року, відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Постановою прокурора від 8 серпня 2017 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000002089 до 19 жовтня 2017 року.

 «Зі змісту клопотання вбачається, що підстави для тимчасового відсторонення судді Овчаренко Н.Г. від здійснення правосуддя продовжують існувати і сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення, іншими способами протягом дії попереднього рішення Вищої ради правосуддя, – зазначив Ігор Бенедисюк. – У клопотанні йдеться про такі ризики: викривлення шляхом підробки або знищення документів заступником голови суду Овчаренко Н.Г. матеріалів кримінальної справи суду, якої стосується повідомлена їй підозра; вплив на свідків, зокрема спроби помститися свідку, який повідомив про протиправну діяльність судді, шляхом неправомірних вказівок головуючому у справі про обвинувачення цього свідка».

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка, представника Генеральної прокуратури України – прокурора другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва у суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Мусіяку Валентина Володимировича, Вища рада правосуддя ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити, продовжити строк тимчасового відсторонення судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко Наталії Григорівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до 19 жовтня 2017 року.

Джерело

Прес-центр судової влади України