flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Зборами суддів Іллічівського районного суду м. Маріуполя обговорено питання щодо оптимізації мережі судів

23 листопада 2017, 13:31

Збори суддів обговорили питання щодо оптимізації мережі судів та висловили свої міркування.

Незрозумілою для суддів на даний час є доцільність об’єднання місцевих судів, його мета та очікувані переваги.

За відсутністю Концепції оптимізації мережі судів створення окружних судів, на погляд суддів, є передчасним.

Перед суддями та апаратом суду наразі постала низка питань, таких як:

  • чи повинні всі послуги, що надаються судом, залишатися в основному суді;
  • як будуть працювати канцелярія, архів суду;
  • яким чином відбуватиметься передача справ судді з одного приміщення до іншого, де зберігатимуться судові справи та яким чином видаватимуться копії судових рішень з архіву;
  • чи сприятимуть такі технічні складнощі максимально високій якості та належного рівня надання судових послуг;
  • яким чином розглядатимуться кримінальні провадження колегіально, якщо члени колегії фактично будуть знаходиться в різних приміщеннях окружного суду на відстані десятків км? Яким чином буде здійснюватися їх відрядження до місця розгляду справи?

Найгострішою проблемою в розрізі забезпечення права на доступ до правосуддя стане транспортне сполучення в місті розташування центрального суду та рівень розвитку інфраструктури, ступінь обладнання приміщення. Наприклад, прямий загальний транспортний маршрут між Іллічівським та Орджонікідзевським районними судами – відсутній.

Прояснити ці питання може детальне роз’яснення ДСА України щодо Концепції оптимізації мережі судів, обґрунтування необхідності її проведення, загальної мети і шляхів її досягнення, системи завдань, заходів та результатів для її реалізації, фінансово-економічного обґрунтування та прогнозів результатів, етапів її реалізації, та її публічне обговорення.

Одночасно суддями запропоновано власну назву новоствореного суду, враховуючи те, що базовими підприємствами районів судового округу є металургійні містоутворюючі підприємства ПрАТ «ММК ім. Ілліча», ПрАТ «Азовсталь»,  можливо використати такі назви як «Індустріальний», «Промисловий», «Металургійний», «Нікопольський» (за назвою першого металургійного заводу міста). Але найбільш вдалими для окружних судів Маріуполя суддям видається «Північно-Східний» (Іллічівський та Орджонікідзевський районний суд) та «Південно-Західний» (Жовтневий та Приморський районний суд м. Маріуполя та Першотравневий районний суд Донецької області), що відповідатиме географічному розташування округів та дозволить збалансувати питання, що виникають з приводу найменування суду.

 

 

Прес-секретар суду