flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Іллічівський районний суд м. Маріуполя відновив переселенці виплату державної допомоги при народженні дитини

30 листопада 2017, 14:53

Постановою суду від 20 вересня 2017 року визнано протиправним рішення Управління соціального захисту населення Кальміуського району Маріупольської міської ради про скасування довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, а також припинення адресних виплат та державної допомоги при народженні дитини.

Так, особа звернулась до суду з позовом до УСЗН Кальміуського району, зазначивши, що з  2016 року отримувала зазначені виплати, однак з січня 2017 року виплати було скасовано через те, що вона була відсутня на підконтрольній території України понад 60 днів.

Суд зазначив, що по-перше, будь-яких підстав для припинення виплати особі допомоги при народженні дитини через скасування довідки переселенця законом не передбачено, а по-друге, жінка мала достатні обґрунтовані причини відсутності на території України. Маючи маленьку дитину, вкрай небезпечно для життя було пересування через блок-пости через бойові дії.

Окремо суд зазначив, що наявність у жінки статусу внутрішньо переміщеної особи створює для неї на відміну від інших громадян України певні перешкоди в отриманні державної допомоги, яка призначена для підтримки батьків при народженні дитини, та потребує від особи здійснення додаткових дій, не передбачених Законом щодо умов її отримання, а також обмеження у свободі пересування.

З вказаною постановою погодилась й колегія суддів апеляційної інстанції, залишивши постанову суду в силі та зазначивши, що застосування інших нормативних актів, які обмежують право позивача на отримання державної допомоги при народженні дитини, за ознаками місця проживання, пересування або перебування, в тому числі в окремих районах Донецької області тимчасово непідконтрольних органам державної влади є порушенням конституційних прав особи та дискримінацією за вказаними ознаками.