flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Іллічівський районний суд м. Маріуполя визнав дії Пенсійного фонду щодо невиплати пенсії особі з непідконтрольної території

06 грудня 2017, 09:44

Постановою суду від 05 вересня 2017 року визнано неправомірними дії Управління пенсійного фонду України в м. Харцизьк Донецької області щодо невиплати особі нарахованої пенсії  та зобов'язано відповідача провести виплату в повному обсязі нарахованої пенсії по день розгляду справи судом.

Так, особа отримувала пенсію в м. Харцизьк, однак, відповідач з  липня 2014 року до теперішнього часу не виплачує призначену їй пенсію, у зв'язку з чим вона опинилась у дуже скрутному матеріальному становищі.

Суд зазначив, що в Україні як соціальній, правовій державі людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави(статті 1, 3   Конституції   України).

Конституційне право на соціальний захист включає і право громадян на забезпечення їх у старості. Пенсія за віком, за вислугу років та інші її види, що призначаються у зв'язку з трудовою діяльністю, заслужені попередньою працею і є однією з форм соціального захисту. Цим визначається зміст і характер обов'язку держави стосовно тих громадян, які набули право на одержання пенсії.

Відповідно до ст. 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Ні воєнний, ні надзвичайний стан ні в Україні в цілому, ні на окремих територіях Донецької області на теперішній час не запроваджено.

На теперішній час будь-які зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09 липня 2003 року щодо обмеження права осіб, які проживають на території, яка не контролюється органами державної влади, на отримання пенсійних виплат не вносилися. Будь-який інший Закон України з цього питання також відсутній.

З вказаною постановою погодилась й колегія суддів апеляційної інстанції, залишивши постанову суду в силі.