flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Проаналізовано стан розгляду звернень громадян та запитів про доступ до публічної інформації за 2017 рік

23 січня 2018, 15:43

Громадяни України в своєму побутовому житті стикаються з необхідністю звернення з тими чи іншими питаннями в установи, організації, органи влади і т.д. Право на звернення є одним з конституційних прав громадян України. Зокрема, ст. 40 Конституції України  говорить: “Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні  письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк”.

      Налагодження діалогу з громадянами, покращення доступу до правосуддя є пріорітетами роботи Іллічівського районного суду м. Маріуполя, працівники суду намагаються підвищувати свої комунікативні навички для забезпечення відвідувачам комфортного та доступного забезпечення своїх прав на захист в суді. 

      З метою вивчення стану розгляду звернень громадян та запитів на отримання публічної інформації судом було проаналізовані показники оперативного та якісного реагування на такі запити протягом 2017 року.

      Так, до суду за минулий рік надійшло 11 звернень громадян, з яких були як скарги так і зяави з питань роз'яснень законодавства та порядку звернення до суду. Керівництво суду звертає особливу увагу на скарги від громадян, ретельно перевіряє їх обгрунтованість та проводить перевірку викладених в ній фактів з метою покращення ефективності роботи апарату суду. 

     При написанні відповіді щодо актуальної інформації про роботу суду, чисельності працівників, контактів тощо відповідальна особа нагадує запитувачам про можливість отримання корисної інформації на офіційному веб-сайті суду.

    Вивченням предмету звернень громадян було встановлено, що третина з них не є предметом регулювання Законами України «Про доступ до публічної інформації», "Про звернення громадян" і здійснюється відповідно до процесуального законодавства, на що суд звертає увагу на офіційному веб-порталі суду https://ill.dn.court.gov.ua/sud0520/gromadyanam/1/ 

    Протягом 2017 року до суду надійшло 20 запитів на отримання публічної інформації. Громадян цікавили питання біографій, декларацій суддів, дати складання ними присяги, наявності в них статусу учасника бойових дій, штатної та фактичної чисельності, наявності чи відсутності повноважень на здійснення правосуддя. Також досить актуальним ставало питання кількості розглянутих справ, кількості осіб, що працюють із запитами на отримання публічної інформації та розмір їх заробітної плати.

     Вказане свідчить про жвавий інтерес суспільтва до судової влади, тому Іллічівський районний суд м. Маріуполя намагатиметься підвищувати рівень комунікації з громадянами, представниками ЗМІ та громадськими організаціями.