flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

Іллічівський районний суд м. Маріуполя встановив факт вимушеного переселення внаслідок збройної агресії РФ

10 квітня 2019, 09:34

      Особа звернулась до суду із заявою про встановлення факту вишеного переселення внаслідок збройної агресії РФ проти України. Зазначила, що вимушене переселення викликано тим, що в кінці лютого 2014 року на території Донецької області розпочались проросійські мітинги, які супроводжувалися проявом агресії з боку проросійсько-налаштованих активістів, у місті зявилися невідомі озброєні особи, одягнені у військову форму без розпізнавальних знаків, які брали участь у захопленні адміністративних будівель, встановлення прапорів Російської Федерації та окупаційної адміністрації РФ. З появою в місті збройних формувань РФ розпочались активні бойові дії, зявилися блокпости, де вибірково могли зупинити і перевірити документи, що лякало і змушувало заявника перебувати в постійному страху за власне життя. До того ж заявник зазначив, що побоювався вільно ходити по вулиці та висловлювати свою думку або демонструвати будь-яку прихильність до України.

     Встановлення вказаного факту може визначити статус особи, яка перебуває під захистом Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 року, оскільки довідка тимчасово переміщеної особи лише констатує факт переселення та не встановлює причин такого переселення.

     Суд задовольнив заяву та встановив факт вимушеного переселення особи внаслідок збройної агресії РФ проти України, а також зазначив, що більше 2 000 000 осіб залишаються в районах, контрольованими проросійськими силами, схильними до нестабільності, серйозних порушень прав людини і створення неадекватних умов життя. За даними УВКБ ООН (UNHCR Ukraine) станом на 14 серпня 2015 року 1 438 000 осіб були змушені покинути свої домівки внаслідок збройної агресії РФ на території України, згідно з даними Управління верховного комісара ООН з питань біженців.

    Ознайомитись з рішенням суду можливо за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80280290