flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

ККС ВС пояснив, до яких осіб не може бути застосована амністія

29 липня 2019, 09:22

Колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду розглянула касаційну скаргу захисника особи на вирок місцевого та вирок апеляційного судів.

Відповідно до вироку суду першої інстанції особа була засуджена за ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Апеляційний суд скасував це судове рішення в частині призначеного покарання та ухвалив у цій частині новий вирок. Крім того, було відмовлено в застосуванні до засудженого Закону України «Про амністію у 2016 році».

У касаційній скарзі захисник, зокрема, просив змінити оскаржувані судові рішення, а також застосувати до особи п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» та звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк і від інших покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

У постанові колегії суддів ККС ВС зазначається, що ці доводи захисника є необґрунтованими та безпідставними. Зазначене питання суди першої та апеляційної інстанцій належним чином розглядали й вирішували, і в його задоволенні відмовили.

Суди правильно послались на положення п. «в» ч. 1 ст. 4 Закону України «Про застосування амністії в Україні», згідно з яким амністія не може бути застосована до осіб, які мають дві і більше судимості за вчинення умисних тяжких та особливо тяжких злочинів, крім випадків індивідуальної амністії.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, особа до вчинення зазначеного злочину двічі була засуджена місцевим судом за вчинення тяжких умисних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку), і має дві непогашені та незняті судимості.

Враховуючи вищезазначені обставини, колегія суддів суду касаційної інстанції не знайшла підстав для застосування до особи Закону України «Про амністію у 2016 році».

ККС ВС залишив судові рішення без змін.

З повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/78979969.